Novi, besplatni mrežni izvori i obuka o čuvanju audio materijala namijenjenih nespecijaliziranim imateljima zbirki

Ispis

Tehnologija snimanja zvuka postoji već više od stoljeća zbog čega se različite količine traka, diskova i drugih formata mogu pronaći u raznim institucijama, od galerija, knjižnica, muzeja i arhiva. Mali broj osoblja u tim institucijama je prošao obuku o brizi i korištenju tih materijala zbog čega su često zanemareni, ugroženi od zaborava i na rubu dostupnosti zbog manjka potrebne opreme za reprodukciju. Upravo iz tih razloga pokrenut je projekt Unlocking Our Sound Heritage diljem Ujedinjenog Kraljevstva koji pomaže imateljima kod čuvanja ovih vrsta zbirki.

Od kraja svibnja i tijekom ljeta održat će se preko 40 besplatnih radionica, uglavnom putem interneta. Vodit će ih deset regionalnih centara za zaštitu zvuka širom Velike Britanije, pomažući imateljima zbirki svih vrsta da učinkovitije sačuvaju i koriste svoje zbirke zvukova.

Događaji i datumi bit će objavljeni tijekom ljeta. Aktualan popis ponuđenih mrežnih tečajeva potražite na poveznici.

Britanska knjižnica u suradnji s projektnim partnerima iz Velike Britanije izradila je seriju od devet uvodnih letaka pomoću kojih razlažu izazove brige o zvučnim zbirkama te ukazuje na daljnje bitne izvore informacija. Dostupni su na poveznici.