Arhivi u Noći muzeja 2020.

U Noći muzeja već tradicionalno pridružili su se i arhivi. Ove godine su to Državni arhiv u Bjelovaru, Državni arhiv u Dubrovniku, Državni arhiv u Pazinu, Državni arhiv u Zagrebu i matični Hrvatski državni arhiv.

Prilikom osnivanja Državnog arhiva u Bjelovaru 1961. godine, Gradski muzej u Bjelovaru predao je dio gradiva Državnom arhivu i time značajno utjecao na stvaranje prvih fondova i zbirki. Ova izložba prikazuje arhivske zbirke Državnog arhiva u Bjelovaru, gradivo zajedničko muzejima i arhivima te time naglašava povezanost dviju institucija i njihovu ulogu u očuvanju kulturne baštine.

Državni arhiv u Dubrovniku predstavlja izložbu Palača Sponza 1520.-2020. Izložba će prikazati arhivske dokumente, nacrte, fotografije i razglednice koje prate okolnosti gradnje, autorstvo i izvornu namjenu palače kao i brojne intervencije i adaptacije vršene unutar objekta tijekom dugih pet stoljeća. Palača Sponza danas svoju primjerenu namjenu vezuje uz smještaj arhivskog gradiva iz bogate dubrovačke povijesti.

U Državnom arhivu u Pazinu će se od 18:00 sati moći razgledati izložba Život i djelo Vladimira Nazora uz stručno vodstvo autorice izložbe, a od 19:30-21:00 organizira se edukativna radionica Nazorovi sati.

Državni arhiv u Zagrebu povodom Noći muzeja otvara izložbu Arhiv o muzejima, priče s Gornjega grada koja je nastala u suradnji Državnog arhiva i gornjogradskih muzeja: Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Galerije Klovićevi dvori, Hrvatskog muzeja naive umjetnosti, Atelijera Meštrović, Muzeja prekinutih veza i muzeja Zagreb 80-ih. Suradnjom ovih baštinskih ustanova nastala je raznolika i šarena izložba koja će biti otvorena do 31. ožujka 2020.

Hrvatski državni arhiv uz već tradicionalni obilazak reprezentativnog prostora i predstavljanje djelatnosti arhiva nudi i  razgledavanje dviju izložbi: Dolazak Zagrebačke mumije u Zagreb i Iz ostavštine muzejskih djelatnika u Hrvatskome državnom arhivu. U program su uključene i projekcije filmova iz fundusa Hrvatske kinoteke. Uz navedena događanja posjetitelji će imati priliku razgovarati sa stručnim djelatnicima arhiva i saznati više o arhivskoj djelatnosti, arhivima i arhivskome gradivu. Također, tijekom cijeloga programa Noć muzeja ’20 moći će po prigodnim cijenama kupiti izdanja HDA.

Sve zainteresirane pozivamo da posjete naše ustanove, željno iščekujemo prve dojmove.

af9d0425 36fe 4c82 91e3 9ffa724cd893

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.