Održano 52. savjetovanje hrvatskih arhivista

Od 21. do 23. listopada 2020. godine održano je 52. savjetovanje hrvatskih arhivista pod nazivom "Arhivska struka u novom normativnom okruženju". Po prvi puta se program u potpunosti održao u online obliku pomoću Zoom platforme. Domaćin ovogodišnjega Savjetovanja trebao je biti Državni arhiv u Šibeniku (DAŠI), ali se zbog nepovoljne epidemiološke situacije ono nije moglo održati u svojem uobičajenom, fizičkom obliku te je šibenski arhiv bio tek virtualni domaćin. Unatoč tome, kvaliteta organizacije, izlaganja i diskusija nije izostajala, te je svakog dana na sesijama bilo prisutno između 50 i 60 članova Hrvatskoga arhivističkog društva te drugih zainteresiranih sudionika.

Savjetovanje je u srijedu, 21. listopada 2020. godine, otvorila predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva, Silvija Babić. Pozdravnu i inspirativnu poruku također su svojim obraćanjima poslali i Nataša Mučalo, ravnateljica Državnoga arhiva u Šibeniku, zatim Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva, te Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

  • 01 Babic
  • 02 Mucalo
  • 03 Cutura
  • 04 Poljicak

Da bi se sudionici barem nakratko mogli zamisliti na mjestu gdje je savjetovanje planirano, 21. i 22. listopada 2020. godine prikazani su promotivni kratki filmovi o gradu Šibeniku i Nacionalnom parku Krka, koji su „odglumili“ naš uobičajeni razgled grada-domaćina koji se najčešće odvija prvi dan, te tradicionalni izlet drugoga dana savjetovanja.

Za vrijeme trajanja ovoga stručnog skupa, šest je autora izložilo svoje radove koji će biti tiskani u zborniku. Prvi izlagač bio je Željko Trbušić s radom Mogućnosti implementacije sustava za optičko prepoznavanje znakova tijekom prihvata gradiva u arhivske informacijske sustave u kojem je predstavio radni tijek sustava te metodologiju i njegovu evaluaciju. Idući izlagači bili su Katarina Pavelić i Hrvoje Stančić s radom Mogućnosti razvoja konverzacijskih softverskih robota u arhivima. Predstavili su chatbot koji su razvili za Korisničku službu Hrvatskog državnog arhiva. Treće izlaganje Korištenje arhivskoga gradiva u središnjoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva prema novome arhivskom zakonu bilo je ono autora Borisa Suljagića. U radu je paralelno prikazao sličnosti i razlike u dostupnosti gradiva, uspoređujući odnosne odredbe prethodnoga i sadašnjeg Zakona o arhivskome gradivu i arhivima. Četvrto i posljednje izlaganje prvoga dana Savjetovanja bilo je Osnivanje arhiva jedinice lokalne samouprave – mogućnosti za Grad Slavonski Brod autora Domagoja Zovaka Rad potiče osnivanje arhiva jedinica lokalne samouprave, a autor je u svome izlaganju argumentirao na koji način oni mogu poboljšati upravljanje gradivom.

Uslijedila je šetnja Šibenikom …

Drugoga dana 52. savjetovanja održano je izlaganje Petre Kolesarić, Dragutina Šimića i Danijela Jelaša na temu Obrazovna uloga arhiva i arhivskoga gradiva u kontekstu novoga kurikula za nastavni predmet povijest: stavovi i mišljenja nastavnika povijesti na području Osječko-baranjske županije. Njihov istraživački rad pokazao je zainteresiranost nastavnika povijesti za korištenje arhivskoga gradiva u nastavi. Drugu temu naziva Arhivi u Noći muzeja predstavila je Ivona Fabris, pri čemu je pionirski ispitala važnost sudjelovanja arhiva u manifestaciji Noć muzeja diljem Hrvatske – bilo kao samostalnih izlagača ili u suradnji s muzejima koji djeluju na području nadležnosti arhiva. Nažalost, dva rada nisu bila predstavljena jer su autori bili spriječeni. To su radovi Adamira Jerkovića, Popularizacija arhivske struke kroz praksu – Arhiv federacije Bosne i Hercegovine, te Karmen Markezić, Prikaz arhivskoga normativnog uređenja u Hrvatskoj s naglaskom na razdoblje 1997.-2018.

Budući je dvoje izlagača bilo spriječeno, ostalo je dovoljno vremena za izlet u Nacionalni park Krka …

Trećega dana, 23. listopada 2020. godine, izloženi su izvještaji o radu pojedinih sekcija Hrvatskoga arhivističkog društva za razdoblje od prošle skupštine Društva, te planovi za razdoblje do sljedeće. Aktivnosti i planirani dokumenti pojedinih sekcija su, nažalost, privremeno bili usporeni zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, kao i zbog potresa koji je zadesio Zagreb i njegovu okolicu 22. ožujka 2020. godine. Sekcije su radile usporedno s tim uvjetima - a moglo bi se reći i usprkos njima - čime su njihovi članovi pokazali (i dalje pokazuju) entuzijazam, interes i strast za svojim poslom. Isto su pokazali i pojedini članovi Hrvatskoga arhivističkog društva koji su sudjelovali na raznim konferencijama koje izravno ili neposredno imaju veze s arhivima i arhivskom strukom i službom, a čiji je kratki prikaz bio predstavljen u nastavku programa.

Na kraju 52. savjetovanja održana je godišnja Skupština Hrvatskog arhivističkog društva na kojoj je izglasano Izvješće o radu Hrvatskoga arhivističkog društva između dviju skupština 2019./2020., Izvješće Nadzornoga odbora za razdoblje između dviju skupština 2019./2020., Plan rada Hrvatskoga arhivističkog društva za 2021. godinu, te prijedlog teme za VI. kongres hrvatskih arhivista koji će se organizirati 2021. godine u suradnji s Državnim arhivom u Splitu. Naslov Kongresa glasi "Na pragu 3. desetljeća 21. stoljeća – inkluzivnost kao uvjet".

Zagreb, 25. listopada 2020.

Autorica prikaza, članica HAD-a:
Katarina Pavelić, mag. inf.

 

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.