Međunarodni dan/tjedan arhiva

Drage arhivistice i arhivisti, informacijski stručnjaci, kolege iz srodnih stručnih zajednica, svi koji se arhivistike, arhivske službe ili arhivskih postupanja dotičete u nekome dijelu svojih profesionalnih zadataka, ali i svi vi koje za navedenu struku i djelatnost veže više ili manje amaterski entuzijazam: ovom prigodom najavljujemo Međunarodni dan arhiva 9. lipnja, koji će se u koordinaciji Hrvatskoga arhivističkog društva obilježavati u tjednu od 7. do 11. lipnja 2021. u arhivskim i srodnim ustanovama diljem zemlje. Naime, formalni začetnik međunarodnoga obilježavanja toga datuma – Međunarodno arhivsko vijeće (International Council on Archives) – već nekoliko posljednjih godina sugerira da se obilježavanje protegne na cijeli tjedan (International Archives Week) oko toga datuma, što su prihvatili i arhivisti u Hrvatskoj.

Ovogodišnja tema Međunarodnoga arhivskog vijeća jest Jačanje arhiva (Empowering Archives), u koju se itekako primjereno uklapa nacionalna tema Digitalno naše svagdašnje.

Naime, na pojmove digitalno i digitalizacija spotičemo se svakodnevno u poslovnom, privatnom, društvenom te medijskom okruženju. Arhivi u tome kontekstu nisu nikakva iznimka. Dapače, po prirodi svoga posla – a to je osiguravanje čuvanja te davanje informacija na uporabu - tim više su upućeni na odnosna područja, a dodatno i u širem smislu dugotrajnoga očuvanja digitalnoga i digitaliziranoga gradiva. Istina, naslov nacionalne teme pomalo je autoironičan, napose iz razloga što smo navedeno, kao struka, početno možda doživjeli kao nešto nametnuto, kao nešto što je iziskivalo puno učenja i prilagodbi u vrlo kratko vrijeme.

Navedeni koncepti već dugo su općeniti imperativ globalnoga društva, ali dodatne su konotacije, smisao i težinu poprimili u vrijeme pandemije bolesti Covid-19. Mnogo ljudske interakcije, poslovne i privatne, sabilo se u digitalne okvire, a sintagme  „skypamo se“, „zoomamo se“, „meetamo se“, „vidimo se na conference call-u“, … gotovo su učestalošću uporabe zamijenile i nadišle „Dobar dan“ i „Doviđenja“.

Stoga nam je ove godine cilj predstaviti različite digitalne sadržaje nastale u kontekstu arhivske djelatnosti poput: digitaliziranih fondova i zbirki arhivskoga gradiva, virtualnih arhivskih radionica, predstavljanja programa i metoda pohrane te upravljanja digitalnim sadržajima, primjera korištenja digitaliziranoga gradiva na digitalnim platformama koje će se sadržajno vezati uz obljetnice značajnih događanja za cijelu Hrvatsku (pr. 30.-a obljetnica proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 1991.; 50.-a obljetnica Hrvatskoga proljeća 1971., 150.-a obljetnica Rakovičke bune 1871., …), ili pak uz događanja važna za lokalne sredine.

Namjera je ukazati kako „digitalno i digitalizirano“ nije nešto što nam komplicira živote, nego  nam pomaže, dugoročno nas jača i obogaćuje.

Obavijesti o događanjima koje organizirate povodom Međunarodnog dana/tjedna arhiva i objavljujete na društvenim mrežama označite s: #IAW2021 #EmpoweringArchives #MDA2021 #JacanjeArhiva #DigitalnoNaseSvagdasnje

Srdačno,
Hrvatsko arhivističko društvo

 

PRIJAVA PROGRAMA

 
Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.