Akcija prikupljanja gradiva iz Domovinskoga rata

U povodu Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava u četvrtak, 9. lipnja, Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko arhivističko društvo, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski državni arhiv i svi područni državni arhivi pozivaju građane koji posjeduju gradivo javnog ili privatnog karaktera o Domovinskom ratu da od 6. do 10. lipnja 2016., anonimno ili pod imenom i prezimenom, gradivo donesu i predaju u najbliži državni arhiv ili Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj je “Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu”, a koja u kontekstu suvremene hrvatske povijesti ponovno svraća pozornost na kršenje međunarodne Haaške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba i na stradanja arhivskoga gradiva i hrvatskih arhiva tijekom ratne agresije na Hrvatsku.

Riječ je o važnom segmentu memorije o Domovinskom ratu sadržane u gradivu koje je još uvijek vrlo disperzirano i nepoznato, a prijeti mu zagubljenje i uništenje. Dokumenti se mogu donijeti svakog radnog dana u tjednu obilježavanja, a poziv za prikupljanje navedenoga gradiva ostaje i nakon toga.

Arhiviste iz pojedinačnih državnih arhiva i Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata molimo da sve postupke preuzimanja registriraju na adresi http://bit.ly/1TaZnlH.

Svakom predavatelju duboko smo zahvalni !

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.