Potres u Zagrebu 22. ožujka 2020.

Nastavno na mnoge zabrinute upite i ponude za pomoć koje su nam uputili naši članovi, ali i brojni ne-članovi: simpatizeri, pratitelji arhivskih i širih kulturnih zbivanja, željeli bismo vas pobliže upoznati sa  stanjem zgrade Hrvatskoga državnog arhiva, ujedno sjedištem našega Društva, kao i s drugim vezanim informacijama. Naravno, svakome je od nas usađena briga za arhivsko gradivo, pa fotografije i podatci objavljeni u medijima nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima, no činjenica jest da je zgrada, u usporedbi s mnogim drugim baštinskim institucijama koje su smještene u centru grada, prošla s relativno manjim oštećenjima. Zahvaljujući arhitektu Rudolfu Lubynskom, zgrada je (1911. - 1913.) građena sukladno tada najnovijim saznanjima svjetskih stručnih krugova arhitekata, inženjera građevine, statičara, te korištenjem najmodernijih postupaka, materijala, i načina gradnje. Između ostaloga, riječ je o prvoj armiranobetonskoj zgradi na području Hrvatske. To nas je i spasilo!

Gradivo … . Skrećemo pažnju da su objavljene fotografije nastale netom nakon potresa, 22. ožujka  oko podneva. Već sad je dio polica ispravljen i ponovno učvršćen, a velik dio popadalih kutija vraćen na mjesto. Neki će dijelovi opreme trebati ozbiljniji zahvat (pr. stariji kompaktusi), a manji dio gradiva koji je bio u tijeku sređivanja zahtijevat će ponovno sređivanje, ali ukupno možemo biti jako, jako sretni!

  • potres
  • potres2

No, ima i puno lošijih vijesti od onih iz HDA. Teško nam je stradao Državni arhiv u Zagrebu, smješten na Gornjemu Gradu. Zgrada je nakon uvida stručne ekipe dobila „crvenu oznaku“ te je u nju zabranjen ulazak budući je statički nesigurna i opasna za ljude, a zbog urušavanja dimnjaka oštećeno je krovište pa su u opasnosti i arhivska spremišta. Srećom, najugroženije police odmah su omotane  s više slojeva najlona, a zaštićena su i oštećenja na krovu. Nadamo se dostatno do trenutka kad će evakuacija gradiva moći započeti.

  • potres3

Naša zabrinutost i profesionalna briga seže na jednak način i prema gradivu „na terenu“, gradivu koje je još kod svojih stvaratelja ili posjednika, pa u tom smislu s mislima smo na Vrhovni sud, Županijski sud u Zagrebu, Ministarstvo financija, Državno odvjetništvo, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod, Maticu Hrvatsku, Muzej suvremene umjetnosti, … i mnoge druge.

Kako bi u tom smislu pokušali i konstruktivno djelovati, HDA i DAZG zajednički su osmislili upitnik o štetama na arhivskome i dokumentarnom gradivu, te ga desetak dana nakon potresa odaslali stvarateljima za koje su nadležni. Dobiveni rezultati dostavit će se i Ministarstvu kulture, kako bi se što realnije utvrdila potrebna sredstva za obnovu ukupne baštine stradale u ovoj elementarnoj nesreći.

Čini se da je cijela Hrvatska ovih dana područje određenih seizmoloških aktivnosti, ali se svesrdno nadamo da je najgore bilo 22. ožujka 2020. u Zagrebu. Optimisti smo!

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.