HAD „u doba korone“

Svim članicama i članovima, ali i drugim zainteresiranima za arhivsko gradivo, arhive i arhivsku djelatnost, želimo s vama podijeliti nekoliko misli u ova specifična vremena.

Sve nas je zadesila elementarna nepogoda u vidu svjetske pandemije koronavirusa. Ona je, nadamo se samo privremeno, zaustavila i razne aktivnosti našega strukovnoga društva: organizaciju godišnjega savjetovanja u suradnji s DA u Šibeniku, organizaciju AKM seminara, fizičke sastanke sekcija, i dr..

No, nemojmo odustati od aktivnosti koje je moguće provoditi!

Evo nekih od njih:

  1. I dalje uredno zaprimamo vaše prijave radova za predviđeno savjetovanje. Čak i u slučaju o kojemu za sad ne razmišljamo – da se savjetovanje fizički ne održi – nema razloga da Radovi ne budu otisnuti i objavljeni. Dapače! To bi bio naš profesionalni obol situaciji na koju drugačije ne možemo utjecati.
  2. Aktivnosti vezane uz Međunarodni dan arhiva 9. lipnja. HAD će kao i svih prethodnih godina prikupiti podatke vaših aktivnosti radi izrade zajedničke programske knjižice, i preuzeti obvezu opće medijske objave, konferencije za medije, promotivne aktivnosti, … . Vrlo je vjerojatno da će se one odvijati na drugačiji način nego do sada, uglavnom u virtualnome prostoru, no to nam ne daje pravo na pasivnost. I pripremane izložbe mogu biti virtualne, kao i eventualna predavanja, interaktivni sadržaji na našim mrežnim stranicama i društvenim mrežama, i dr..
  3. Rad sekcija i do sada se u mnogim slučajevima odvijao ne samo fizički nego na raznim platformama koje nam omogućava tehnologija. Pozivam stoga sve voditelje sekcija (neki su aktivni cijelo vrijeme, te im zahvaljujem na entuzijazmu i trudu) da i dalje okupljaju svoje članstvo za rad i diskusiju po mnogim stručnim pitanjima, a još jednom podsjećamo i da je HAD obnovio licencu za Zoom - sustav mrežnih sastanaka za 2020. godinu. Ako ga želite koristiti, molimo vas ispunite obrazac Zahtjeva za formiranje e-sastanka: https://bit.ly/Zahtjev-za-e-sastanak, koji će se automatski proslijediti administratoru e-sastanaka, kolegi Hrvoju Stančiću. Hrvoje će definirati sve potrebno na sustavu, i poslati vam poveznicu koju potom možete proslijediti svima koje pozivate na sastanak.
  4. Ukoliko i bilo koja druga neformalna skupina članova HAD-a možda ima potrebu „sastati se“, također nam se slobodno javite pa ćemo i to organizirati putem iste tehnologije.
  5. Šaljite nam svoje prijedloge u vidu informacija, obavijesti ili već oblikovanih tekstualnih priloga za objavu na službenim mrežnim stranicama, ali i one koje vam se možda čine neformalnije, za objavu na društvenim mrežama.
  6. S nestrpljenjem očekujemo i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću (e-savjetovanje) našega „velikog“ pravilnika, t.j. Pravilnika o upravljanju dokumentarnim gradivom izvan arhiva. Obavijestit ćemo vas čim do objave dođe, te ćemo očekivati vaš aktivan doprinos diskusiji.
  7. I da … nemojte zaboraviti arhivirati one silne šaljive foto/video uratke koji kolaju našim virtualnim komunikacijskim prostorom. Meritumom su mahom tragični, crnohumorni, dijelom neuspjeli - ali većinom ipak sjajni - te smo dužni jednoga dana našim potomcima objasniti kako su nas spašavali.

Konačno, nadajmo se zajedno da će ovo iznimno teško stanje koje proživljavamo u dogledno vrijeme proći, te se radujmo budućim skupovima, putovanjima, predavanjima, promocijama i zajedničkim projektima, a prije svega druženjima!

Silvija Babić,
predsjednica HAD-a

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.