Poziv DILCIS odbora na dostavu komentara

Digital Information LifeCycle Interoperability Standards Board (DILCIS Board) objavio je četvrti set specifikacija i smjernica za eArhiviranje te su dostupne za dostavu komentara.

Izvorno stvorene u projektu E-Ark, ove specifikacije su ključna komponenta gradivnog bloka za digitalno arhiviranje (CEF eArchiving Building Block).

Cilj eArhiviranja je pružiti osnovne specifikacije, softver, obuku i znanje koji će pomoći tvorcima podataka, programerima softvera i digitalnim arhivima da se nose s izazovom kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog upravljanja podacima i ponovne upotrebe na održiv, autentičan, isplativ, upravljiv i interoperabilan način.

U periodu od 2020. do 2021. godine objavljene su četiri skupine specifikacija i dokumenata dostupne za javno komentiranje.

Svoje komentare na najnoviji set specifikacija i smjernica možete poslati putem web stranice DILCIS odbora. Navedene su sve specifikacije, postupci i smjernice s kratkim opisom, poveznicom na cjelovit dokument i nizom pitanja na koja treba odgovoriti.

Rok za dostavu komentara je 18. srpanj 2021. god. Također, do 16. svibnja 2021. god. možete sudjelovati u komentiranju treće skupine smjernica.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s postupkom pregleda i komentiranja specifikacija i smjernica, kontaktirajte DILCIS odbor: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

https://openpreservation.org/news/call-for-reviewers-fourth-set-of-earchiving-specifications-and-guidelines-released/

Pin It
Copyright © 2009-2022 Hrvatsko arhivističko društvo. Sva prava pridržana.